Sundsta genom tiderna!

Sundsta genom tiderna!

Sundsta Säteri har anor från 1100 talet, källarvalven är daterade c:a 1170, samtida med de gamla kyrkorna. Sjön Lommaren var då en havsvik och segelled till Uppsala. Slutstavelsen STA betecknade då ett visst antal meter över havet – Malsta Sundsta och Finsta.

Vårt helgon Heliga Birgitta sägs ha fötts på Finsta – säkert är att hennes far lagman Birger Persson ägde Finsta där hon växte upp. Under hennes tid kom många pilgrimer för att besöka platsen och Skederids k:a är utbyggd tre gånger – skeppen syns tydligt! Sägnen säger att en av hennes uppenbarelser ägde rum här på Sundsta.

Huvudbyggnaden på Sundsta färdigställdes c:a 1640, ett av Roslagens äldsta trähus, som inte föll för ryssarnas härjningar på 1790 talet. Källarvalv, takmålningar, breda golvtiljor med handsmidda spikar finns gott bevarade tillsammans med lindalléns 280 år gamla träd!

Nedanför finns den gamla kajkanten, för 120 år sedan rodde man till Husby Sjuhundra k:a på söndagarna. Detta finns förevigat med fin målning i församlingshemmet.

Efter 30-åriga kriget hade kungen krigsförtjänta herrar att belöna – men inga pengar! Tillgång till mark fanns dock och under denna period tillkom Sveriges säterier. Ordet betyder SÄTESFRIHET – en form av skattebefrielse och förmåner, bl.a. egen bänk i kyrkan – finns kvar.

Skattebefrielsen saknas! Man förpliktigades med att ”hålla knekt”, vilket innebar soldattorp med självhushållning. På Sundsta finns Dragontorpet med en av gårdens vackraste kakelugnar. Säteriet var inte nödvändigtvis den största gården – men livaktig med närhet till handelsplats, transportled samt huvudstaden.

Genom följande århundraden har Sundsta i stort sett förblivit intakt, 1949 arbetade och livnärde sig 49 familjer här. Familjen Baalack har ägt, drivit och utvecklat Sundsta sedan mitten av 1960-talet och det är med glädje vi presenterar allt vad vi kan erbjuda idag!

Öppettider

 
 
Ring gärna för bordsbokning & information! 0175-91054