Om oss

Alla kan göra något

ALLA KAN GÖRA NÅGOT FÖR ATT HJÄLPA!

Att vara rädd om naturen, vattnet & luften är självklart för oss på Sundsta Säteri. Platsen ska lämnas bättre än den var när vi startade, urvalet av råvaror göras så bra det går. Återvinning på många nivåer är en helt självklar del i vårt tänk!

Ingen kan göra allt men alla kan göra något- ett motto som alla borde tänka på!

Rena odlingar utan konstigheter, egenskördat & förädlat på plats
utan onödiga transporter.

Samleveranser med Svensk Cater som huvudleverantör, Coka Cola, Brewery, Gastro Dev, Viva Wine, Gevalia, & Sia glass.

Hygiengruppen & Korvgubben är några av väl valda leverantörer
med miljö- & socialt engagemang i linje med vårt tänk.

Roslagsblomman stöttar vi sedan många år, ett lokalt & socialt engagemang,
som har barnen i fokus!

En önskan från oss till dig - Vi vill att Du äter & njuter, men tar mat med magen & hjärtat & inte med bara med ögonen!

För varje tom tallrik skänker vi ett bidrag!

Köp gärna med Dig en Roslagsblomma, så gör du också en god gärning!

Sortera så att höns, fasaner & hjortar får vad de kan äta, sätta upp fågelholkar, återvinna ljuskoppar från värmeljus, stöpa nya ljus av stumparna & göra skorpsmulor av eget bröd är självklart!

Huset är byggt av mestadels återvunnet material, möblerna restaurerade & skott på växter planteras om för att ge nytt blomstrande liv & mat för bin & humlor… listan kan göras lång och det är vi stolta över! Följ med oss!

Sundsta genom tiderna

Sundsta Säteri har anor från 1100 talet, källarvalven är daterade c:a 1170, samtida med de gamla kyrkorna. Sjön Lommaren var då en havsvik och segelled till Uppsala. Slutstavelsen STA betecknade då ett visst antal meter över havet – Malsta Sundsta och Finsta.

Vårt helgon Heliga Birgitta sägs ha fötts på Finsta – säkert är att hennes far lagman Birger Persson ägde Finsta där hon växte upp. Under hennes tid kom många pilgrimer för att besöka platsen och Skederids k:a är utbyggd tre gånger – skeppen syns tydligt! Sägnen säger att en av hennes uppenbarelser ägde rum här på Sundsta. Huvudbyggnaden på Sundsta färdigställdes c:a 1640, ett av Roslagens äldsta trähus, som inte föll för ryssarnas härjningar på 1790 talet. Källarvalv, takmålningar, breda golvtiljor med handsmidda spikar finns gott bevarade tillsammans med lindalléns 280 år gamla träd!

Nedanför finns den gamla kajkanten, för 120 år sedan rodde man till Husby Sjuhundra k:a på söndagarna. Detta finns förevigat med fin målning i församlingshemmet. Efter 30-åriga kriget hade kungen krigsförtjänta herrar att belöna – men inga pengar! Tillgång till mark fanns dock och under denna period tillkom Sveriges säterier. Ordet betyder SÄTESFRIHET – en form av skattebefrielse och förmåner, bl.a. egen bänk i kyrkan – finns kvar.

Skattebefrielsen saknas! Man förpliktigades med att ”hålla knekt”, vilket innebar soldattorp med självhushållning. På Sundsta finns Dragontorpet med en av gårdens vackraste kakelugnar. Säteriet var inte nödvändigtvis den största gården – men livaktig med närhet till handelsplats, transportled samt huvudstaden.

Genom följande århundraden har Sundsta förblivit i stort intakt, 1949 arbetade och livnärde sig 49 familjer här. Familjen Baalack har ägt, drivit och utvecklat Sundsta sedan mitten av 1960-talet och det är med glädje vi presenterar allt vad vi kan erbjuda idag!

Välkommen som gäst på Sundsta Säteri!

Önskar

Ola Persson & Therese Baalack m. Personal

Dela sidan

Öppettider

Öppet alla dagar 9-17. Dagens lunch serveras 11-15. Lättare rätter & go´fika efter linch!
Måndag-söndag 09:00 - 16:00
 
 
Ring gärna för bordsbokning & information! 0175-60554